Výkonnost: Kudy vede cesta k dosažení vynikajícího výkonu?

Měkké dovednosti, někdy označované jako „soft skills,“ jsou neoddělitelnou součástí úspěšného osobního a pracovního života. Tyto dovednosti nejsou založeny na technických znalostech, ale na schopnosti chovat se, komunikovat a spolupracovat s ostatními. Jednou z nezbytných měkkých dovedností je výkonnost, což zahrnuje schopnost dosáhnout požadovaných výsledků a přispět k dosažení cílů. V následujícím článku se podíváme na různé úrovně výkonnosti a to, jakými způsoby se můžete vypracovat k maximální výkonnosti i vy!

Nespolehlivost a neorientace na výkon

Na této úrovni jedinec nedosahuje požadovaného výkonu a jeho práce je nespolehlivá. Neorientuje se na výkon a výsledek, sleduje pouze osobní cíle a nereflektuje na zpětnou vazbu. Jeho výkon musí být trvale a důsledně kontrolován.

Snaha, ale s problémy

Na předchozí úrovni se jedinec ani nesnaží dosáhnout nějakých výsledků. V této úrovni je již evidentní snaha zvládnout požadované úkolů, ale často se objevují problémy. Jedinec se snaží podávat výkon, ale ne vždy dosáhne požadovaných výsledků. Problematicky přijímá zpětnou vazbu a vykonává zadané úkoly, ale nepřemýšlí nad jejich smyslem. Jeho výkon musí být stále kontrolován, protože dokáže sledovat pouze jednu prioritu.

Spolehlivost a křehká stabilita

Na této úrovni jedinec většinou dosahuje spolehlivého a stabilního výkonu, ačkoli se výjimečně potýká s problémy. Orientuje se na výkon a výsledek, rozpoznává podstatné kroky vedoucí k dosažení cílů. Avšak, zůstává-li bez kontroly, hrozí, že poleví. Formálně přijímá zpětnou vazbu a je ochoten se dále rozvíjet. Dokáže sladit některé osobní a týmové nebo firemní priority.

Stabilní výkon a schopnost reakce

Na této úrovni je jedinec spolehlivý a vykazuje stabilní výkon. Má schopnost podat jednorázový výrazný výkon podle potřeb zadavatele. Orientuje se na výkon i na výsledek, rozpozná a uskuteční podstatné kroky vedoucí k dosažení vlastního i týmového výsledku. Není však plně samostatný, musí být kontrolován, ale reaguje na zpětnou vazbu a dokáže se poučit z chyb. Dokáže sladit osobní a týmové nebo firemní priority, a je schopen určité míry sebekontroly a sebemotivace, včetně sebezdokonalování.

Příkladný výkon a zpětná vazba

Na této úrovni je jedinec příkladem v osobním nasazení. Orientuje se na výkon a výsledek, konstruktivně přijímá a poskytuje zpětnou vazbu. Jeho osobní a týmové nebo firemní cíle jsou v souladu, což zvyšuje efektivitu výkonu. Je schopen sebekontroly a sebemotivace, včetně sebezdokonalování.

Nadstandardní výkon a motivace

Na této úrovni je výkon a výsledek jedince nadstandardní. Jeho osobní a týmové nebo firemní cíle jsou v souladu, a má manažerské předpoklady pro zvyšování výkonu. Konstruktivně přijímá i poskytuje zpětnou vazbu a navrhuje řešení v návaznosti na ni. Je schopen sebekontroly a motivuje ostatní.

Nejste (ještě) dokonalí?

Není důležité, na které úrovni momentálně jste vy osobně nebo vaši podřízení. Co je podstatné, je ochota a snaha se neustále zlepšovat. Plánování, organizace, přijímání zpětné vazby a sebekontrola jsou klíčové dovednosti, které můžete rozvíjet. Pracujte na sobě a postupujte směrem k vyšším úrovním výkonnosti. Když se budete aktivně snažit zlepšovat své měkké dovednosti a výkonnost, můžete dosáhnout vynikajících výsledků a napomoci k dosažení svých osobních i profesních cílů.

Rozhovor: Vzdělávat se můžete i v dospělosti. Jak se stát floristou nebo truhlářem?

Read More 

​Vše o zkouškách, další vzdělávání, dovednosti, kvalifikace, práce, trh práce 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *