Máte praxi jako instruktor cvičení seniorů? Staňte se autorizovanou osobou

Vnímáte jako důležité podporu fyzického zdraví seniorů a máte instruktorskou praxi v oblasti tělesné výchovy seniorů? Staňte se autorizovanou osobou pro profesi instruktor cvičení seniorů.

Stačí splnit určité požadavky a projít autorizací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Po získání autorizace budete jako autorizovaná osoba pověřena zkoušením nových zájemců o tuto profesi. Zde je několik klíčových bodů, které vám pomohou pochopit proces, který vede k získání autorizace a následnému ověřování (zkoušení) kompetencí zájemců.

Kdo se může stát autorizovanou osobou

Prvním krokem je si ověřit, zda splňujete alespoň jednu variantu požadavků na vzdělání a praxi, abyste se mohli stát autorizovanou osobou pro profesní kvalifikaci Instruktor/instruktorka cvičení seniorů (kód: 74-012-N):

Vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání v oblasti tělesná výchova a sport nebo zdravotnictví a osvědčení o absolvování akreditovaného kurzu MŠMT instruktor zdravotní tělesné výchovy nebo instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů podle zákona č. 435/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů nebo zařízením akreditovaným MŠMT v minimální časové dotaci 150 h a alespoň 5 let odborné instruktorské praxe v oblasti tělesné výchovy seniorů.
Vyšší odborné vzdělání v oblasti rehabilitace nebo fyzioterapie a alespoň 5 let odborné instruktorské praxe v oblasti tělesné výchovy seniorů.
Vysokoškolské vzdělání v oblasti zdravotnictví v oboru rehabilitační a fyzikální medicíny nebo aplikované fyzioterapie nebo v oblasti vzdělávání „Zdravotnické obory“ se zaměřením na přípravu fyzioterapeutů (oblasti vzdělávání stanovené nařízením vlády č. 275/2016 Sb., o oblastech vzdělávání ve vysokém školství) a alespoň 5 let odborné instruktorské praxe v oblasti tělesné výchovy seniorů.
Profesní kvalifikace 74-012-N Instruktor/instruktorka cvičení seniorů, vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání v oblasti tělesná výchova a sport nebo zdravotnictví a alespoň 5 let odborné instruktorské praxe v oblasti tělesné výchovy seniorů.

Další požadavky (kvalifikační, materiální, technické, zkoušející atd.) najdete na webu Národní soustavy kvalifikací.

Jak se stát autorizovanou osobou

Prostudujte si požadavky (odborné, materiální a technické) na autorizovanou osobou u profesní kvalifikace Instruktor/instruktorka cvičení seniorů (kód: 74-012-N)
Podejte žádost o udělení autorizace na webových stránkách Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, včetně příslušných dokladů.
Pak už jen čekejte na schválení a udělení autorizace.

Přečtěte si také: Jak se stát autorizovanou osobou?

Jak probíhá zkouška z profesní kvalifikace

Zkouška se koná v místnosti, která je připravena pro oba typy zkouškových částí: cvičení a písemné/ústní testy. Pro účely zkoušky je nezbytné, aby materiální a technické vybavení této místnosti splňovalo stanovené požadavky, což zahrnuje například anatomické mapy člověka, cvičební podložky, balanční pomůcky či zdravotnický materiál pro poskytnutí první pomoci. Uchazeč má právo na určitou dobu přípravy před samotným průběhem zkoušky. Celková doba trvání zkoušky pro jednoho uchazeče, bez zahrnutí času na přípravu a přestávky, se pohybuje v rozmezí mezi 3 až 4 hodinami.

Pro úplné informace a detaily se podívejte na oficiální dokumenty a příslušné předpisy, abyste byli dobře připraveni na cestě k získání autorizace a následnému procesu ověřování kompetencí nových zájemců:

Národní soustava kvalifikací
Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy

Marketing pro autorizované osoby – jak propagovat zkoušky v online prostoru?

Read More 

​Pro autorizované osoby, autorizované osoby, certifikát, další vzdělávání, kvalifikace, Národní soustava kvalifikací, osvědčení, profesní kvalifikace, zkouška 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *