#Rodičovská: 2. Možnosti vzdělávání na rodičovské dovolené?

Rodičovská dovolená nemusí znamenat přerušení osobního a profesního rozvoje. Naopak, může být skvělou příležitostí investovat do sebe a rozšířit své obzory. V dnešní digitální době existuje široká škála vzdělávacích možností, které můžete využít z pohodlí domova a přizpůsobit je svým časovým možnostem. Pojďme se podívat na nejdostupnější formy vzdělávání, které jsou vhodné pro rodiče na rodičovské dovolené.

1. Online kurzy

Online kurzy jsou jednou z nejdostupnějších forem vzdělávání, které umožňují studium z pohodlí domova. Flexibilita těchto kurzů je ideální pro rodiče s nabitým programem. Můžete se učit kdykoliv máte volnou chvíli, a to v různých oblastech – od digitálních dovedností po osobní rozvoj.

Online platformy nabízejí širokou škálu kurzů od získání teoretických znalostí až po praktické dovednosti zaměřené na konkrétní profesní oblasti. Často můžete najít kurzy, které jsou zdarma, nebo si můžete zaplatit za certifikát, který zvýší vaši kvalifikaci a konkurenceschopnost pro trh práce.

2. Univerzitní a další vzdělávací programy

Pokud preferujete strukturovanější přístup ke studiu, můžete se rozhodnout pro univerzitní programy nebo jiné formální vzdělávací kurzy. Mnoho vysokých škol nabízí programy přizpůsobené potřebám dálkových studentů, což je skvělá volba pro rodiče, kteří chtějí získat novou kvalifikaci nebo pokračovat v rozvoji své kariéry.

Dálkové a online studium na univerzitách umožňuje získat plnohodnotný titul při studiu z domova.
Krátkodobé certifikační programy zaměřené na konkrétní dovednosti nebo obory jsou ideální pro ty, kdo chtějí rychle zvýšit svou kvalifikaci.

Tyto programy mohou trvat několik týdnů až měsíců a jsou často dostupné online.

3. Certifikát: Osvědčení o získání profesní kvalifikace

Na rodičovské dovolené máte možnost získat novou profesní kvalifikaci. Díky Národní soustavě kvalifikací, státem garantovanému systému, může každý plnoletý občan České republiky získat celostátně uznávané osvědčení o tom, co umí, bez ohledu na to, jak a kde se dovednosti naučil.

Nemusíte znovu zasednout do školních lavic – stačí prokázat své znalosti a dovednosti v daném oboru a složit zkoušku u autorizované osoby. Po úspěšném absolvování zkoušky obdržíte osvědčení o získání profesní kvalifikace, což vám zvýší šance na trhu práce a otevře nové kariérní možnosti.

Přečtěte si: Změna profese, nové možnosti: Průvodce úspěšným přechodem do nové kariéry

4. Literatura

Čtení odborné literatury je další skvělý způsob, jak se vzdělávat během rodičovské dovolené. Ať už se jedná o knihy nebo odborné články, čtení vám umožní rozvíjet znalosti a dovednosti ve vámi vybraném oboru.

Odborné knihy a publikace zaměřené na váš obor nebo na rozvoj osobních a profesních dovedností jsou snadno dostupné a mohou být studovány kdykoliv máte volnou chvíli. Pokud nemáte čas sednout si s knihou, e-knihy a audioknihy jsou skvělou alternativou, kterou můžete poslouchat během procházek nebo domácích prací.

5. Workshopy a semináře

Workshopy a semináře jsou skvělým způsobem, jak získat praktické zkušenosti a prohloubit své znalosti v určitém oboru. Tyto akce často nabízejí možnost interakce s odborníky a dalšími účastníky, což může být velmi přínosné pro vaše osobní i profesní kontakty.

Mnoho organizací nabízí workshopy zaměřené na různé dovednosti, které jsou dostupné online. Tyto workshopy mohou být interaktivní a poskytují příležitost k učení a výměně zkušeností s ostatními účastníky.

Rodičovská dovolená nabízí mnoho možností, jak se vzdělávat a rozvíjet své dovednosti. Ať už preferujete online kurzy, formální vzdělávání na univerzitě, flexibilní studium, čtení odborné literatury, nebo účast na workshopech, máte na výběr z široké škály možností, které se přizpůsobí vašim potřebám a časovým možnostem. Využití tohoto času pro vzdělávání je investicí do vaší budoucnosti, která vám může přinést nejen nové dovednosti, ale také větší sebevědomí a lepší kariérní vyhlídky.

#Rodičovská: 1. Proč zvažovat rekvalifikaci na rodičovské dovolené

Read More 

​Vše o zkouškách, celoživotní vzdělávání, certifikát, další vzdělávání, dovednosti, kvalifikace, Národní soustava kvalifikací, osvědčení, rekvalifikace, trh práce, vzdělávání 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *