Networking vám otevře nové kariérní možnosti

Networking je proces navazování a udržování kontaktů s lidmi, kteří mohou mít přímý nebo nepřímý vliv na váš profesní růst. Tento pojem se často používá v kontextu pracovních příležitostí a rozvoje kariéry. Může zahrnovat osobní setkání na konferencích a workshopech, online komunikaci prostřednictvím sociálních sítí, jako je LinkedIn, nebo členství v různých profesních skupinách. Networking vám poskytuje přístup k lidem, informacím a příležitostem, které byste jinak mohli minout.

Proč je networking důležitý?

Přístup k příležitostem: V mnoha oborech je dnes práce nalezena ne prostřednictvím klasických pracovních portálů, ale díky osobním kontaktům. Networking vám umožňuje být informován o skrytých pracovních příležitostech, které nejsou veřejně inzerovány.
Učení od ostatních: Při setkání s profesionály z různých oborů máte možnost získat cenné poznatky a rady. Ostatní mohou sdílet své zkušenosti, pomoci vám vyvarovat se chyb a urychlit váš profesní růst. Kromě toho můžete také získat informace o trendech v oboru, které vás udrží na špici.
Budování osobní značky: Když se aktivně účastníte networkingu, začínáte být známí ve svém oboru. Tím si budujete osobní značku, což může vést k tomu, že vás ostatní začnou vnímat jako odborníka v daném oboru a oslovovat vás s nabídkami spolupráce.
Podpora a motivace: Rozvoj kariéry může být často osamělý proces. Díky networkingu si můžete vybudovat síť lidí, kteří vám poskytnou emocionální podporu, motivaci a povzbuzení při překonávání výzev.

Jak vám networking pomůže při vzdělávání a hledání práce?

Networking má zásadní roli i v rámci osobního a profesního vzdělávání. Když se spojíte s lidmi, kteří se pohybují ve vašem vysněném oboru, můžete získat cenné rady, které vás nasměrují k dalším krokům na vaší vzdělávací cestě.

Tipy na vzdělávací zdroje: Odborníci ve vašem oboru mohou doporučit kurzy, knihy, webináře nebo konference, které stojí za to absolvovat.
Mentorování: Pokud máte ve své síti zkušené profesionály, mohou vám poskytnout mentoring, který urychlí vaše vzdělávání a nasměruje vás správným směrem.
Doporučení na pracovní pozice: Když aktivně udržujete své kontakty, stáváte se součástí komunity, ve které se informace o pracovních příležitostech šíří rychleji. Často jsou pracovní místa obsazována na základě osobních doporučení, což může výrazně zvýšit vaše šance získat zaměstnání.

Jak na úspěšný networking?

Vyhledávejte příležitosti: Účastněte se konferencí, workshopů, webinářů nebo komunitních akcí ve vašem oboru. I online platformy jako LinkedIn jsou skvělým místem, kde můžete navázat nové kontakty.

Buďte aktivní a autentičtí: Networking není jen o sbírání vizitek. Je to o vytváření smysluplných vztahů. Buďte otevření a ochotní naslouchat druhým, sdílejte své vlastní zkušenosti a nápady.

Udržujte své kontakty: Důležité je nejen navázat kontakt, ale také ho udržovat. Mějte na paměti, že dobrý networking je dlouhodobý proces.

Buďte připraveni pomoci: Networking funguje obousměrně. Pomáhejte i vy ostatním, sdílejte své kontakty, zkušenosti nebo rady. Vytváříte tím vzájemně prospěšné vztahy.

Národní soustava kvalifikací: Vstupní brána do nového oboru

Networking není jedinou cestou k profesnímu růstu. Další velmi užitečný nástroj, který vám může pomoci rozšířit vaše profesní možnosti, je Národní soustava kvalifikací (NSK). NSK je systém, který umožňuje uznávat odborné dovednosti získané mimo formální vzdělávací systém. Tento systém nabízí možnost certifikace konkrétních dovedností, což vám může otevřít dveře k novým profesním oborům.

Pokud se chcete například přeorientovat na novou profesi, jako je Specialista/specialistka on-line marketingu nebo jiný obor, který vyžaduje specifické dovednosti, NSK vám umožní projít zkouškami, získat certifikaci a tím potvrdit, že dané dovednosti ovládáte na profesionální úrovni. Tímto způsobem si můžete zvýšit kvalifikaci a rozšířit své kariérní možnosti bez nutnosti absolvování několikaletého studia.

Networking je klíčový nástroj pro profesní růst, vzdělávání i hledání práce. Umožňuje vám přístup k neformálním znalostem, pracovním příležitostem a budování užitečných kontaktů. Spolu s nástroji, jako je Národní soustava kvalifikací, vám může networking otevřít nové možnosti a pomoci dosáhnout vašich kariérních cílů rychleji a efektivněji.

Změna profese, nové možnosti: Průvodce úspěšným přechodem do nové kariéry

Read More 

​Vše o zkouškách, celoživotní vzdělávání, dovednosti, pracovní místo, pracovní pozice, profese, vzdělávání, zaměstnavatelé 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *