#Rodičovská: 3. Rekvalifikační kurzy a programy nejen pro rodiče – kde začít?

Rozhodli jste se pro rekvalifikaci během rodičovské dovolené a nyní přemýšlíte, jakou cestou se vydat? V tomto článku vám přinášíme přehled, který vám pomůže najít ten správný směr. Dozvíte se, jaké kvalifikace jsou na trhu práce nejžádanější a kde si můžete zvýšit svou kvalifikaci. Pojďme se podívat, jak co nejlépe využít rodičovskou dovolenou k profesnímu růstu.

Nejžádanější kvalifikace na trhu práce

Rekvalifikace nabízí širokou škálu možností pro rodiče, kteří chtějí změnit nebo obohatit svou kariéru. Mezi nejžádanější obory patří:

Informační technologie (IT): Kurzy zaměřené na programování, IT podporu nebo kybernetickou bezpečnost. S rostoucí digitalizací jsou tyto dovednosti velmi žádané a rodičům na rodičovské dovolené nabízejí flexibilitu.
Digitální marketing a sociální média: Správa online reklam, tvorba obsahu pro sociální sítě, SEO a e-commerce jsou dnes v poptávce. Tyto kurzy často nabízejí praktické dovednosti, které lze rychle uplatnit v praxi.
Účetnictví a daně: Kurzy účetnictví, daní a finanční správy mohou být ideální volbou pro ty, kteří hledají stabilní a dobře placenou práci.
Zdravotní a sociální péče: S nárůstem poptávky po pracovnících ve zdravotní a sociální sféře jsou rekvalifikace na pečovatele, zdravotní sestry nebo terapeuty velmi žádané.
Řemeslné a technické profese: Kurzy zaměřené na manuální dovednosti, jako je instalatérství, elektrotechnika nebo truhlářství, mohou otevřít dveře k nové kariéře ve stavebnictví a dalších odvětvích.

Jak najít vhodný rekvalifikační kurz?

Hledání správného vzdělávacího či rekvalifikačního kurzu může být výzvou, ale existuje několik kroků, které vám usnadní výběr:

Stanovte si své cíle: Přemýšlejte o tom, jaké dovednosti byste chtěli získat a jaká profesní dráha vás zajímá. Zeptejte se sami sebe, zda chcete změnit odvětví, nebo jen rozšířit své dovednosti v aktuálním oboru.
Vyhledejte relevantní kurzy: Kurzy lze najít online na specializovaných platformách, nebo na webových stránkách vzdělávacích institucí. Hledejte kurzy, které nabízejí praktické dovednosti a jejichž absolvování vede k uznávanému certifikátu.
Prověřte akreditaci a kvalitu kurzu: Ujistěte se, že kurz je akreditován nebo uznáván v oboru, kterému se chcete věnovat. To může zahrnovat certifikace od profesních organizací nebo školení podle standardů stanovených Národní soustavou kvalifikací.
Zohledněte časové a finanční možnosti: Vyberte si kurz, který je časově přizpůsoben vašim potřebám. Některé kurzy jsou k dispozici online, což vám umožní studovat flexibilněji, zatímco jiné mohou vyžadovat osobní účast.

Role státních a neziskových organizací

Rekvalifikační kurzy jsou často podporovány státními nebo neziskovými organizacemi, které vám mohou pomoci s financováním nebo výběrem vhodného kurzu. Zde jsou některé možnosti, jak získat podporu:

Úřad práce: Nabízí rekvalifikační programy pro nezaměstnané i osoby, které chtějí změnit kariéru (jsemvkurzu.cz). Úřad práce vám může poskytnout přístup k široké škále kurzů, často hrazených státem.
Národní soustava kvalifikací (NSK): NSK nabízí možnost získání profesní kvalifikace v různých oborech. Tyto kvalifikace jsou uznávány na trhu práce a mohou vám pomoci při hledání nového zaměstnání. Získání osvědčení je užitečné pro zvýšení vaší konkurenceschopnosti na trhu.
Neziskové organizace: Mnoho neziskových organizací nabízí bezplatné nebo dotované rekvalifikační kurzy, které pomáhají lidem zlepšit jejich šance na trhu práce. Tyto kurzy jsou často zaměřeny na znevýhodněné skupiny, ale mohou být dostupné i pro širokou veřejnost.

Ať už hledáte nové dovednosti v IT, zdravotnictví, marketingu nebo řemeslných oborech, na trhu existuje mnoho příležitostí. Výběrem správného kurzu si můžete otevřít nové kariérní možnosti a získat kvalifikaci, která vám pomůže uspět na dynamickém trhu práce.

Administrátor/administrátorka projektu – Klíčová role ve správě a realizaci projektů

Read More 

​Vše o zkouškách, celoživotní vzdělávání, certifikát, další vzdělávání, dovednosti, kvalifikace, Národní soustava kvalifikací, profesní kvalifikace, rekvalifikace, rekvalifikační kurz, zkouška 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *