Ostrava ukázala cestu v řešení menstruační chudoby na základních školách

Ostrava 15. října 2024 (PROTEXT) – Město Ostrava pořídilo na počátku letošního roku nezbytné menstruační pomůcky pro žákyně druhého stupně ostravských škol. Na jejich nákup vyčlenilo město letos finanční prostředky ve výši 0,5 milionů korun. Hygienické potřeby pak byly v březnu distribuovány do 37 škol, které projevily o tuto pomoc pro své žákyně zájem (město oslovilo všech 55 škol na území města, jejichž zřizovatelem jsou městské obvody). Do škol bylo distribuováno 82 140 kusů menstruačních vložek v celkové hodnotě takřka 179 tisíc korun. V září odbor sociálních věcí a zdravotnictví zúčastněné školy oslovil, aby prostřednictvím dotazníkového šetření pilotní projekt vyhodnotil.

Závěry, které přinesla praxe, potvrdily jak efektivnost a účelnost distribuce hygienických pomůcek, tak zacílení na skupinu potřebných dívek. Osvědčena byla také kvalita vybraného produktu pro dívky. Výjimečný projekt nabízející možné řešení menstruační chudoby na základních školách nezůstane zapomenut, již od září byla zahájena druhá část projektu. Na doporučení čtyř největších městských obvodů byla na území každého z nich vytipována jedna škola, v níž jsou již všechny dívčí toalety vybaveny menstruačními vložkami. Nedojde-li ke změnám, měla by být spuštěna finální podoba projektu na jaře příštího roku, kdy už na všech „městských“ základních školách, které o to projeví zájem, budou dívčí toalety standardně osazeny zásobníky na menstruační vložky k jejich volnému použití.

„Je zapotřebí zdůraznit, že tento projekt, který jsme připravovali řadu měsíců, nemá ambici plošného řešení menstruační chudoby v našem městě, ale je účelově zacílen na pomoc dívkám, navštěvujícím ostravské základní školy. Vhodnost menstruačních pomůcek jsem konzultoval s primářem gynekologie a porodnictví, který pro tuto cílovou skupinu dívek doporučil výhradně menstruační vložky. Prvořadým cílem projektu byla snaha dát dívkám co možná největší pocit jistoty a bezpečí, což má bezpochyby nezanedbatelný vliv na posílení jejich duševního zdraví. Potěšilo mne, že výsledky nynějšího dotazníkového průzkumu na školách signalizují nejen naplnění našich očekávání, ale rovněž i sdělení, že permanentní dostupnost těchto hygienických potřeb se dokonce projevila i ve snížení absence dívek ve výuce. V současnosti nás už kontaktují další školy, které se do projektu chtějí zapojit,“ vysvětlil Zbyněk Pražák, náměstek primátora a dodal: „Značný mediální ohlas tohoto dosud jedinečného projektu ve veřejném prostoru napomohl také k odtabuizování tématu menstruace ve společnosti, což považuji za jeho další velmi významný přínos.“

Dotazníkového vyhodnocení projektu se zúčastnilo 34 z celkových 37 škol. Respondenti při hodnocení dopadu dostupnosti menstruačních vložek ve školách nejčastěji uváděli, že došlo k lepší docházce žákyň, dívky neodcházely z výuky domů, zvýšil se komfort a pocit bezpečí dívek v období menses ve škole, ale registrovali i snížení studu dívek si o menstruační potřeby říci, neboť věděly, že vložky ve škole k dispozici jsou. Kvalitu dodaných menstruačních vložek hodnotila většina respondentů jako vyhovující a splnila jejich očekávání.

Na sice nepovinnou otázku pro vlastní sdělení škol reagovalo v dotazníku 12 respondentů. Krom mnohých poděkování za tento způsob řešení nedostatečnosti menstruačních potřeb tázaní dodávali, aby byla udržena kvalita menstruačních pomůcek i nadále, projekt hodnotili respondenti jako skvělý, potřebný, užitečný. Zaznělo, že nedochází ke zneužívání možnosti. Dále k projektu viz https://1url.cz/f1VSZ.

 

Zdroj: Magistrát města Ostravy

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

​ Read More 

​ 

Zdroj: Protext – věda, vzdělávání a školství 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *