V Českém Švýcarsku vzplál les, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

U Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko zasahují hasiči z druhého stupně požárního poplachu u požáru lesa. Hoří lesní porost na vrcholu skály. Hasit pomáhal policejní vrtulník s bambi vakem. 

„Šest jednotek vyjelo do Jetřichovic, kde hoří lesní porost na ploše 50×50 na vrcholu skály, nad turistickou červenou. Na místo byl povolán vrtulník,“ napsal Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje na sociální síti X.

„Je to takřka nedostupné místo, které zdolá jen pěší. Nelze se sem dostat jinou technikou než vrtulníkem,“ ujasnil mluvčí národního parku Tomáš Salov, který je na místě. „Proto byl povolán vrtulník,“ dodal. 

„Hasiči požár stále nelokalizovali, ale blíží se tomu. Otázkou je, jak moc budou hasit přes noc, v úplné tmě, kdy je to nebezpečné, protože hoří ve velmi nepřístupném terénu,“ sdělil redaktor České televize Ivo Brániš. „Než se setmělo, létal zde vrtulník, ten se bude zřejmě vracet zítra (ve čtvrtek) ráno,“ doplnil.

Zatím podle Brániše příčina požáru není známa. „Nicméně podle strážců národního parku přirozenou příčinu můžeme téměř vyloučit, velmi pravděpodobně to mohla být nějaká nedbalost,“ sdělil.

Požár podle Salova ohlásila obyvatelka obce Vysoká Lípa, informaci tak ihned dostala správa parku, která poslala hasičům GPS souřadnice.

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku. Zasáhl přes tisíc hektarů a jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.

Read More 

​ 

Zdroj: ČT 24 – Hlavní zprávy 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *