Záchranář na volné vodě: profese, která zachraňuje životy

Možná jste někdy uvažovali o tom, jak se stát záchranářem nebo záchranářkou na volné vodě. Naše země, plná krásných jezer, řek a přehrad, představuje i svá nebezpečí. Právě proto jsou záchranáři na volné vodě nezbytnými hrdiny, kteří udržují bezpečí na vodních plochách.

Kvalifikace a doživotní dovednosti

Krok směrem k této smysluplné kariéře začíná získáním kvalifikace. Kvalifikace Záchranář/Záchranářka na volné vodě je na dosah ruky a může vám otevřít dveře do světa záchranných operací. Tato kvalifikace vám poskytne znalosti a dovednosti, které jsou nezbytné pro rychlé a efektivní zásahy při vodních nebezpečích.

Podrobný kvalifikační standard je k dispozici na webu Národní soustavy kvalifikací a poskytuje informace o tématech, kterými se budete při získání kvalifikace zabývat. Od první pomoci a základních záchranářských technik po orientaci v různých vodních prostředích – získáte komplexní přehled o záchraně na volné vodě.

Rekvalifikační zkouška

Získání kvalifikace Záchranář/Záchranářka na volné vodě vyžaduje úspěšné absolvování zkoušky z profesní kvalifikace. Co vše musíte jako budoucí záchranář/záchranářka zvládat?

Konkrétní dovednosti ověřované při zkoušce:

Zajišťování a kontrola prevence, bezpečnosti a ochrany zdraví uživatelů vodních ploch a toků
Poskytování předlékařské první pomoci pro potřeby záchranářů na volné vodě
Plavání pro potřeby záchranáře na volné vodě
Záchranné práce při potápěčských nehodách u nádechového a přístrojového potápění pro potřeby záchranáře na volné vodě
Záchrana tonoucích na přírodních koupalištích, vodních plochách a tocích
Ovládání různých typů plavidel
Záchrana na zamrzlých vodních plochách
Vykonávání dohledu nad provozem umělých a přírodních bazénů, koupališť a aquaparků
Kontrola provozu a úklid zařízení pro potřeby plavčíků

Vybavení a mentální příprava

Být záchranářem na volné vodě však vyžaduje více než jen znalosti. Klíčové je také vybavení a mentální příprava – od záchranného plavidla až po ochranu před nebezpečím. Musíte se tak naučit pracovat s vybavením, které vám umožní rychle a efektivně reagovat.

TIP: Jak se stát instruktorem/instruktorkou dětského plavání?

Mentální příprava je také důležitá. Záchranáři na volné vodě čelí náročným situacím a stresujícím okamžikům. Schopnost udržet klid a soustředit se je nezbytná pro úspěšné zachránění života.

Otevřete si dveře ke smysluplné práci

Stát se záchranářem nebo záchranářkou na volné vodě je nejen cesta k naplněné kariéře, ale také cesta ke zlepšení bezpečnosti našich vodních prostředí. Pokud vás tato oblast zajímá, neváhejte se podívat na kvalifikační standard a zvažte rekvalifikaci, která vám umožní poskytovat pomoc tam, kde je nejvíce potřeba.

Sebereflexe – jak vám pomůže v kariéře?

Read More 

​Vše o zkouškách, celoživotní vzdělávání, další vzdělávání, dovednosti, kvalifikace, Národní soustava kvalifikací, osvědčení, profesní kvalifikace, rekvalifikace, vzdělávání, zkouška 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *