Národní soustava kvalifikací žije, rozvíjí se a rozšiřuje spolupráci s partnery z praxe

Národní soustava kvalifikací (NSK) se stále rozrůstá, tvoří nové a reviduje stávající profesní kvalifikace a podporuje občany a zaměstnavatele v ČR v jejich využívání. Podívejte se na přehled, čemu se tým NSK věnuje, koho podporuje, s kým spolupracuje a do čeho se zapojuje.

Tvoříme nové profesní kvalifikace (PK)

Tým NSK společně s odborníky z praxe a ve spolupráci s MŠMT a dalšími ministerstvy vytváří nové profesní kvalifikace. Nové kvalifikace vytváříme na míru potřebám praxe a v úzké návaznosti na vývoj v povoláních, technologiích a požadavcích na dovednosti pracovníků. V roce 2023 například vytváříme tyto PK: Technik/technička pro precizní zemědělství, Realizátor/realizátorka zelených střech, Specialista/specialistka sociálních médií; Instruktor/instruktorka běžeckého lyžování.

Podporujeme profesionály z praxe v podávání návrhů nových profesních kvalifikací

Návrh na novou PK může podat prakticky každý a každoročně zpracováváme cca 30 podnětů. Nové návrhy s jejich autory projednáváme, diskutujeme a připravujeme do procesu schvalování.

Revidujeme stávající profesní kvalifikace

V návaznosti na změny v kvalifikačních požadavcích, vývoji know-how a technologií a v reakci na změny legislativy reviduje tým NSK společně s partnery stávající zveřejněné profesní kvalifikace. V roce 2023 například probíhají revize PK z oblasti elektrotechniky, kosmetiky, stavebních řemesel. Pokud proběhne zásadní změna v legislativě nebo jiné zásadní změny okolností, promítáme je okamžitě do znění standardů.

Využíváme kompetenční model s velkým důrazem na dovednosti

Pilířem NSK je pojetí založené na kompetencích. Alfou a omegou jsou pro nás dovednosti (zručnosti). Vytváříme kvalifikační a hodnoticí standardy, které s vysokou spolehlivostí ověřují dovednosti potřebné pro výkon různých povolání. Klademe velký důraz na praktické ověřování autentických profesních dovedností u zkoušek.

Podporujeme tzv. autorizované osoby (AOs)

Klíčovou roli v Národní soustavě kvalifikací hrají subjekty, které formou zkoušky ověřují dovednosti a znalosti, které občané ČR získali neformální cestou – tedy praxí, v kurzech, samostudiem atd. S autorizovanými osobami udržujeme pravidelný kontakt, pomáháme jim metodicky, poskytujeme informační servis a zodpovídáme jejich dotazy. Jako významnou skupinu mezi autorizovanými osobami vnímáme odborné školy a vzdělávací společnosti.

Úzce spolupracujeme s tzv. autorizujícími orgány (AOr)

Ministerstva a další státní instituce jsou našimi významnými partnery. Spolupracujeme s nimi při vytváření nových i revizích stávajících profesních kvalifikací. Podporujeme je informačně, metodicky i technologicky.

Zapojujeme se do systémových jednání, legislativních prací a naplňování strategií

Tým NSK je výrazným partnerem při budování funkčního systému dalšího vzdělávání a provazování kvalifikací s počátečním vzděláváním. Účastníme se jednání s ministerstvy, zástupci zaměstnavatelů, s odborníky z cechů a dalších profesních společenstev, se zřizovateli škol, s úřady práce atd. Provazujeme NSK s dalšími národními systémy, např. s Národní soustavou povolání, se soustavou oborů středoškolského a vysokoškolského vzdělávání, se živnostenským podnikáním, s rekvalifikacemi.

Zlepšujeme podpůrné informační systémy

Pro hladké fungování Národní soustavy kvalifikací udržujeme a rozvíjíme informační systémy a komunikační platformy. Významně se zapojujeme do digitalizace služeb. Plánujeme využívání umělé inteligence při tvorbě a revizích profesních kvalifikací.

Aktuální čísla

V Národní soustavě kvalifikací www.narodnikvalifikace.cz je aktuálně zveřejněno 1 451 profesních kvalifikací. K dnešnímu dni proběhlo 326 965 úspěšných zkoušek, přičemž někteří občané jsou držiteli více profesních kvalifikací. Zkoušky realizuje 1 111 autorizovaných osob, které jsou držiteli celkem 3 855 autorizací.

Jak se přihlásit ke zkoušce a získat osvědčení o získání profesní kvalifikace

Read More 

​Vše o zkouškách, autorizované osoby, celoživotní vzdělávání, certifikát, Národní soustava kvalifikací, osvědčení, profesní kvalifikace, zkouška 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *