ŽIVĚ: Schůze sněmovny k nedůvěře vládě pokračuje, vystoupit chtějí ještě desítky poslanců

Poslanci jednají druhým dnem o nedůvěře vládě. K hlasování se v úterý nedostali a ve dvě hodiny ráno schůzi přerušili. Zástupci opozice v projevech tvrdě kritizovali vládu, Petr Fiala (ODS) a jeho ministři kroky kabinetu hájili. Jednání iniciovalo ANO, které spojuje ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s kauzou Dozimetr. Ani s podporou SPD ale nemá dost hlasů, aby vládu svrhlo.

Z opozičních představitelů vystoupili do úterního večera díky přednostním řečnickým právům předsedové ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura a další zástupci Babišova hnutí Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček. Z osmnácti členů vlády jich promluvilo patnáct v čele s ministerským předsedou Fialou.

Prodloužení prvního jednacího dne mimořádné schůze do středečních 02:00 dolní komora odhlasovala v úterý večer na návrh koalice podle dohod širšího vedení sněmovny. Do rozpravy bylo na konci jednacího dne přihlášeno ještě 55 převážně opozičních poslanců z původních 62.

Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech zákonodárců dolní komory. Koaliční politici opakovaně zdůrazňovali, že je vládní tábor jednotný a má pevných 108 poslaneckých hlasů. Opozice tedy ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů mít nebude, stejně jako letos v lednu a loni v září.  

Z dosavadních osmnácti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatného Česka jeden. V roce 2009 sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

Read More 

​ 

Zdroj: ČT 24 – Hlavní zprávy 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *