Ukrajina hlásí masivní ruské ztráty, u Avdijivky údajně přišli o padesát tanků a přes sto obrněnců

Ukrajinské jednotky čelí novému ruskému útoku u Avdijivky v Doněcké oblasti. V uplynulém dni tam údajně zlikvidovaly na padesát ruských tanků a více než stovku obrněnců. Na jihu země dosahují určitého pokroku v protiofenzivě, uvedli ve čtvrtek vysocí vojenští představitelé. Ve čtvrtek okupanti podle ukrajinského generálního štábu přišli o více než třináct set okupantů, z toho devět stovek právě u Avdijivky. Tato čísla nelze nezávisle ověřit.

Generál Valerij Zalužnyj, vrchní ukrajinský velitel, zveřejnil na Telegramu video, na kterém se zdá, že se radí s důstojníky v Avdijivce a v Kupjansku, městě dále na severu, kde ruské síly v posledních týdnech zintenzivnily útoky. „Nepřítel nepolevuje v pokusech prolomit naši obranu a obklíčit (Avdijivku),“ napsal Zalužnyj.

„Za uplynulý den zahrnují ztráty nepřítele téměř devět set zabitých nebo zraněných vojáků, téměř padesát tanků a více než sto zničených nebo poškozených obrněných vozidel,“ uvedl generální štáb ve zprávě o ruské ofenzivě u Avdijivky.

Oleksandr Štupun, mluvčí jižní skupiny ukrajinských sil, řekl státní televizi, že na Avdijivku, která leží asi dvacet kilometrů severně od Ruskem okupovaného Doněcka, je vyvíjen neustálý tlak. Rusko zahájilo neúspěšné ofenzivy u osad na křídlech Avdijivky, konkrétně u Stepova a Novokalynove severně od města a v okolí Sjeverne na západě, uvedla armáda. 

Ukrajinský generální štáb shrnul, že za uplynulý den ruské síly celkově přišly o 1380 mužů, o 55 tanků a 120 obrněných vozidel. Ruské síly se také pokusily o neúspěšné útoky ve směru na Kupjansk a ve směru na Lyman, kde ukrajinské jednotky odrazily útoky u obce Makijivka, uvedla armáda.

Read More 

​ 

Zdroj: ČT 24 – Hlavní zprávy 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *