Požadavky na dovednosti pracovníků v EU: dnes a zítra

Evropský trh práce stojí před neustálými výzvami, a aby mohl uspět v dnešním dynamickém prostředí, je klíčové sledovat a reagovat na měnící se požadavky na dovednosti. Dvě nedávno zveřejněné studie na webu Národního pedagogického institutu České republiky nabízejí podrobnější pohled na tuto problematiku – „Poznatky o dovednostech pracovníků EU v průzkumu“ a „Projekce dovedností v nástrojích Cedefopu: Skills Forecast

(Ne)soulad mezi dovednostmi pracovníků EU a požadavky trhu práce

Jaké jsou dovednosti a vzdělá(vá)ní pracovníků EU a jaké dovednosti požaduje trh práce? Zda jsou dovednosti a vzdělání pracovníků EU v souladu s požadavky pracovního trhu, to zjišťoval Evropský průzkum dovedností a pracovních míst (ESJS), který provádí agentura Cedefop.

„Evropský průzkum dovedností a pracovních míst představuje cenný nástroj pro plánování a rozvoj odborného vzdělávání a přípravy pracovníků v Evropě.“

Toto rozsáhlé dotazníkové šetření bylo realizováno ve všech zemích EU, ve dvou vlnách, s vizí opakovat toto šetření v intervalu každých 5–6 let. Cílem šetření je poskytovat důležité informace o dovednostech a zaměstnanosti v Evropě, které mohou být využity pro tvorbu politiky a strategické plánování.

Podrobnější informace a výsledná data najdete ZDE.

Jaké jsou budoucí trendy zaměstnanosti v EU?

Už víme, že dovednosti, které odpovídají potřebám zaměstnavatelů, lidem otevírají dveře k zajímavým pracovním možnostem. Co nás ale čeká? Jaké dovednosti si bude žádat budoucí trh práce? Na to odpovídají projekce budoucích kvalifikačních potřeb, které vytváří Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop) pod názvem Cedefop Skills Forecast, a poskytují kvantitativní informace o očekávaných trendech zaměstnanosti v různých sektorech ekonomiky a profesních skupinách v celé EU.

Projekce pomáhají zmírnit potenciální nerovnováhu na trhu práce.“

Výsledky těchto projekcí jsou důležitým zdrojem informací o budoucím vývoji zaměstnanosti a potřebách pracovního trhu v zemích EU. Poskytují informace pro vzdělávací instituce, politiky a zaměstnavatele, jak lépe plánovat a přizpůsobovat se budoucím potřebám trhu práce. Projekce umožňují podporu inovací ve vzdělávacích programech, zdůrazňování důležitých dovedností a formulaci strategií pro zlepšení fungování pracovního trhu a podporu ekonomického růstu. Aktuální projekce, vydaná v roce 2023, se vztahuje až do roku 2035 a její výsledky jsou veřejně dostupné na webovém portálu Cedefopu.

Výše zmíněné studie poukazují na rostoucí význam sledování a přizpůsobování se měnícím se potřebám trhu práce v EU. Zatímco Evropský průzkum dovedností a pracovních míst (ESJS) prezentuje aktuální stav a nesoulady na trhu práce, Projekce dovedností poskytuje pohled do budoucnosti. Získané poznatky nám umožňují efektivnější plánování, podporu inovací a implementaci vzdělávacích programů. Společně vytvářejí komplexní obraz o potřebách a výzvách evropské pracovní síly.

Zkušenosti úspěšných firem: doporučení, jak efektivně pracovat z domova

Read More 

​Vše o zkouškách, celoživotní vzdělávání, další vzdělávání, dovednosti, firma, firmy, kvalifikace, pracovní pozice, trh práce, vzdělávání, zaměstnanci, zaměstnavatelé 

Zdroj: Vzdělávání a práce 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *